Andrei Dominic Gerea

Andrei Dominic Gerea

Andrei Dominic Gerea (n. 8 septembrie 1968, în București) – om politic român, deputat de Argeș în Parlamentul României din 2004, fost ministru al economiei și fost ministru-delegat pentru energie și IMM, pe scurt.

 

Detalii activitate parlamentară

  • Ideologie politicăLiberal
  • Religie:Creștin ortodox
  • Data nașterii:8 Septembrie 1968
  • Locul nașterii:București

Educație și formare

Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică

Academia de Studii Economice București

Matematică-fizică

Colegiul Național I.L. Caragiale din București

Experiență profesională

Chestor al Camerei Deputaților

Parlamentul României

(12.2016 - 02.2020)

Deputat al Camerei Deputaților

Parlamentul României

(2004 - 2020)

Ministru al Energiei, IMM-urilor si Mediului de Afaceri

Guvernul României

(12.2014 - 11.2015)

Ministru al Economiei

Guvernul României

(10.2013 - 03.2014)

Director sucursală

Banca Țiriac, Pitești

(2002 - 2004)

Manager Relații cu Clienții

Alpha Bank

(01.2002 - 04.2002)

Manager Relații cu Clienții

Emporiki Bank

(2000 - 2002)

Manager Relații cu Clienții

EximBank

(1997 - 2000)

Merceolog

INDUSTRIALEXPORT

(1993 - 1997)

Director comercial

Van Soestbergen SRL

(1991 - 1992)

Electronist

ICE Felix Computers SA

(1988 - 1991)

Electronist automatizări

Automatica SA.

(1987 - 1988)

Din viața de politician

Andrei Gerea, o viata de politicianSunt un om de acțiune, pentru care provocarea înseamnă o șansă în plus de a contrui ceva. Am parcurs etapele normale din viața politică și am acumulat experiența necesară și legăturile în plan extern pentru a putea
să vin și să impun argumentele necesare astfel încât România să își atingă obiectivele sale. Cred că România poate fi un partener egal în Comunitatea Europeană și poate fi un factor de stabilitate și un hub economic în cadrul Uniunii Europene.

Revoluția, la fel ca și protestele studențimii m-au prins, ca pe sute de mii de români, în stradă. Eram tânăr, eram însetat de democrație și libertate. Îmi doream să putem trăi mai bine, ca în țările vestice. Am o fire competitivă. Am făcut sport de performanță, poate de aici mi se trage.

De tânăr m-am înscris și în politică. Din 1990, mai exact, adică anul în care PNL renaște ca partid, după prigoana comunistă. Am îmbrățișat liberalismul național, așa cum a fost el promovat de către marii Brătieni, un liberalism care nu intră în opoziție cu construcția europeană. Din contră chiar, într-un fel chiar este chintesența principiilor europene. Evident că îmi doream ca eu, familia mea, prietenii mei să trăim la fel de bine ca cei din afară. Îmi doream să trăiesc într-o țară la fel de așezată precum cele din Occident. Și am considerat că trebuie să mă aflu printre cei care încearcă să schimbe lucrurile în bine.

Am fost vicepreședinte al Organizaţiei Tineretului Universitar și vicepreședinte TNL! Ce vremuri! Am fost consilier municipal în Consiliul Local al Sectorului 1 București, așa că știu foarte bine ce înseamnă și administrația locală. Din 2004 sunt deputat în Parlamentul României. Și aici am avansat, ajungând în poziția de Chestor. Așadar, am și experiența în plan politic și legislativ.

Am fost, pe rând, ministru al Economiei și ministru al Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri. De fiecare dată am încercat să sprijin industria românească și interesele României, consolidând în același timp, printr-un dialog susinut, un parteneriat deplin cu instituțiile europene și ale partenerilor SUA. Am încercat să protezej Oltchim și industria minieră, am reușit să deconectăm băieții deștepți din energie de la sursele de bani. Așa am reușit să transformăm Hidroelectrica, dintr-o societate în faliment, în cea mai rentabilă companie de stat. Am făcut investiții în energie. Am susținut investiții strategice, precum cele de la Cernavodă sau de la centrala de la Vidraru. Am făcut primii pași concreți pentru gazoductul strategic BRUA (Bulgaria, România, Ungaria, Austria) și pentru gazoductul care alimentează Moldova cu gaz românesc. Am promovat pachete legislative care au venit în sprijinul mediului de afaceri. Făcând apel la această experiență, am certitudinea că România poate ajunge un partener respectat în cadrul Uniunii Europene, așa cum suntem deja în anumite domenii. Cred că numai astfel România se poate consolida economic, cred că numai astfel putem scăpa de MCV și vom adera la Schengen.

Românii sunt la fel de corecți, onești și muncitori ca orice cetățean european. Românii au dreptul să trăiască mai bine și mai sănătos în țara lor, iar cei care lucrează în afară să nu fie discriminați în Uniunea Europeană!

Funcţii într-un partid politic

Vicepreședinte ALDE România

Partidul Alianța Liberalilor și Democraților, ALDE

(2014 - 2020)

Lider Grup PNL

Partidul Național Liberal, PNL

(05.2013 - 10.2013)

Vicepreşedinte Organizaţia PNL Argeş

Partidul Național Liberal, PNL

(2002 - 2008)

Vicepreşedinte Organizaţia PNL Sector 1

Partidul Național Liberal, PNL

(1994 - 2002)

Vicepreşedinte TNL Bucureşti

Tineretul Național Liberal, TNL

(1994 - 1996)

Vicepreşedinte OTUNL

Organizaţia Tineretului Universitar Național Liberal, OTUNL

(1992 - 1994)

Secretar Relaţii Interne OTUNL

Organizaţia Tineretului Universitar Național Liberal, OTUNL

(1991 - 1992)

Vicepreşedinte OTUNL Bucureşti

Organizaţia Tineretului Universitar Național Liberal, OTUNL

(1990 - 1994)

Membru PNL

Partidul Național Liberal, PNL

(04.02.1990)

Funcţii într-o organizaţie din administraţia publică centrală sau locală

Consilier local

Consiliul Local al sectorului 1, București

(2000 - 2004)

Membru al Consiliului de Dezvoltare Regională Bucureşti - Ilfov

(1998 - 2000)

Consilier local

Consiliul Local al Sectorului 1, București

(1996 - 2000)

Momente din viața de politician

Este nevoie de curaj pentru a vorbi oamenilor despre speranță, despre acele lucruri pentru care ei manifestă interes și care nu mereu sunt tocmai cum ne-am dori să fie. Este nevoie de curaj să stai în fața oamenilor, să te asezi în mijlocul lor să le vorbești și să-i asculți.

De-a lungul anilor, de multe ori am stat între oameni și am vorbit sau i-am ascultat trăind momente emoționante mereu, momente pe care le împart cu voi.

Deschide în whatsapp
1
Vă salut!
Salut!