Hotărârea Parlamentului pentru încuviințarea stării de urgență votată electronic la distanță

Hotărârea Parlamentului pentru încuviințarea stării de urgență votată electronic la distanță

Am ajuns și la această experiență în Parlamentul României. Nu mi-aș fi dorit-o. Am votat, evident, pentru încuviințarea stării de urgență.
Este nevoie ca Guvernul să poată să ia decizii rapid în funcție de cum evoluează situația.

Pe lângă pachetul economic anunțat, cred că este nevoie să mai avem în vedere câteva măsuri rapide.

1. Plafonarea preturilor
2. Modificarea normativelor de creditare pt IMM uri (si nu numai)
3. Fonduri europene
4. Sprijinirea cluburilor sportive
5. Responsabilitate sociala a marilor companii

În primul rând trebuie să ne asigurăm că nu vom fi sufocați de speculă, de cei care speculează această criză. Este nevoie de plafonarea prețurilor pentru că altfel toate măsurile își pierd efectul. Puterea de cumpărare riscă să scadă vertiginos și ajutoarele acordate nu vor avea același efect pentru populație.

Este nevoie de o consultare permanentă cu mediul de afaceri. Și firmele și angajații au nevoie de sprijin. În același timp și România are nevoie de sprijin. Așa că îmi doresc să auzim despre companii private straine care au făcut profituri considerabile de-a lungul timpului în țara noastră și care acum își demonstrează responsabilitatea lor socială.

Sper ca Guvernul să sprijine mai mult firmele mici și mijlocii. Premierul a anunțat că mărește plafonul de creditare pentru IMM-urilor, prin intermediul Fondului de Garantare. Până să facă aceste credite, peste IMM-uri vor veni balanțele lunare care vor arăta foarte prost din cauza crizei. Ideea este că dacă nu se lucrează pentru modificarea normelor, IMM-urile nu vor putea să ia aceste credite. Așa că degeaba majorezi plafonul dacă creditele nu pot fi accesate.

Trebuie găsite soluții și în cazul firmelor care sunt în diferite etape de implementare sau monitorizare pe fonduri europene.

Nu în ultimul rând, am primit semnale foarte îngrijorătoare din zona sportivă. Ajutorul salarial nu este suficient, pentru că în toată țara, cluburile sportive, despre care se știe că au mari probleme financiare, nu vor fi capabile să își plătească utilitățile și, dacă nu vor fi ajutate, la sfârșitul crizei vom constata că au intrat în faliment. Vorbim de cluburile sportive din toată țara. Și pentru că vorbim de sport, vorbim de sănătate și de mii de locuri de muncă.