Imaginile cutremurătoare de la Institutul Matei Balș ar trebui să ne dea de gândit

Imaginile cutremurătoare de la Institutul Matei Balș ar trebui să ne dea de gândit tuturor. În primul rând, chiar trebuie luate în serios măsurile de protecție – purtatul măștii, dezinfectat, spălat des pe mâini și să încercăm să evităm cât de mult putem aglomerația. În al doilea rând, faptul că timp de mai bine de șase luni nu au fost luate măsuri pentru sporirea în siguranță a numărului de paturi, pentru o reorganizare rapidă și eficientă a Inspectoratelor de Sănătate Publică pentru anchete epidemiologice rapide, pentru dotări în spitale și, cel mai important, pentru identificarea de creștere a personalului medical.

Am înțeles de la anumite cadre medicale că examenele de final pentru rezidențiat au fost amânate fără nicio justificare, asta în timp ce noi nu avem personal. În plus, înțeleg că sunt probleme și cu angajările. Sunt mulți specialiști care nu vor să plece de la locurile de muncă sigure sau să se revină în țară, pentru a lucra la spitalele COVID pentru că aceștia nu pot fi angajați. Este o reală problemă de ordin administrativ. Nu mai spun că anumit personal medical poate fi supraspecializat și pentru ATI.

În timp ce la Matei Balș pacienții primesc tratament pe holurile spitalului, pe paturi de campanie, iar alte spitale sunt practic sufocate de pacienți, avem în țară și alte spitale COVID sau care ar putea fi COVID dar care stau închise din lipsă de personal ( a se vedea cazul spitalului Covid de la Mioveni din Argeș, complet dotat dar fără medici). Spitalele militare nici acum nu au fost introduse în sistemul de luptă împotriva COVID.

Nu mai vorbesc de bolnavii cronici a căror situație medicală se poate înrăutăți oricând fără o monitorizare atentă.Și nici nu trăim cele mai rele momente. Am reiterat de fiecare dată recomandarea specialiștilor că avem nevoie de o testare masivă, la fel cum au procedat toate țările europene. Poate că am fi avut mai mte șanse și nu s-ar fi ajuns în această situație. Să ne auzim sănătoși!